Βελονισμός (7) Ο Βελονισμός είναι μια μέθοδος εναλλακτικής ιατρικής. Πρόκειται για μία πανάρχαια κινέζικη θεραπευτική μέθοδο, η οποία χρησιμοποιείται έως και σήμερα . Αποτελεί μια ολοκληρωμένη και πολύπλοκη θεραπευτική τεχνική, η οποία βασίζεται στην ανώδυνη τοποθέτηση βελονών σε καθορισμένα σημεία του δέρματος.

 Ο βελονισμός έχει ως στόχο να επανορθώσει ανισορροπίες στη ροή του Τσι μέσω της διέγερσης των ανατομικών περιοχών πάνω ή κάτω από το δέρμα γνωστά ως τα σημεία βελονισμού, τα περισσότερα εκ των οποίων συνδέονται με κανάλια γνωστά ως “μεσημβρινοί”.

Στη διαδρομή τους υπάρχουν μερικά σημεία στα οποία, επεμβαίνοντας με μηχανικό ερεθισμό (στην περίπτωση του βελονισμού εισάγοντας βελόνες από το δέρμα σε άλλοτε άλλο βάθος) βελτιώνουμε τη διαταραγμένη ροή της ενέργειας με θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Ηλεκτρο-βελονισμός

Βελονισμός (2) Μετά από την επιλογή των σημείων βελονισμού, οι βελόνες μπορούν να συνδεθούν με τα ηλεκτρόδια μιας συσκευής ηλεκτρο-βελονισμού. Αυτές οι μονάδες είναι σχεδιασμένες για να δώσουν μεταβλητά εύρη και συχνότητες ηλεκτρικών ωθήσεων.

Ο ηλεκτρο-βελονισμός  συμβάλει στην μείωση  του πόνου, ειδικά σε περιπτώσεις χρόνιου πόνου. Είναι αποτελεσματικός στη μυίκη χαλάρωση και στην αναλγησία και χρησιμοποιείται συχνά για να μειώσει το σπασμό των μυών.

 

Είναι ασφαλής ο βελονισμός;

Ο βελονισμός όταν ασκείται από έναν κατάλληλα εκπαιδευμένο επαγγελματία βελονιστή είναι πολύ ασφαλής. Ο αριθμός των επιπλοκών που έχουν αναφερθεί είναι σχετικά μικρός.  Οι βελόνες που χρησιμοποιούνται είτε αποστειρώνονται σε κλίβανο, είτε είναι προ-αποστειρωμένες και μίας χρήσεως.

 

Πονάει ο βελονισμός;

Κατά την αρχική εισαγωγή της βελόνας μπορεί να νιώσετε ένα μικρό τσίμπημα καθώς η βελόνα διαπερνά το δέρμα, το οποίο όμως δεν πρέπει να είναι επώδυνο. Μόλις η βελόνα εισέλθει στο σωστό βάθος και τύχει του κατάλληλου χειρισμού, ο ασθενής συνήθως νιώθει ένα μούδιασμα ή έναν απαλό πόνο. Σε ορισμένες περιπτώσεις η βελόνα μπορεί να μη γίνει καθόλου αισθητή. Αυτό εξαρτάται από τον τύπο της διέγερσης που θέλει να επιτύχει ο βελονιστής. Σε γενικές γραμμές οι άνθρωποι βρίσκουν τον βελονισμό πολύ χαλαρωτικό.

Ποιες παθήσεις αντιμετωπίζονται   με το βελονισμό

Ωτορινολαρυγγολογικές Διαταραχές:
Πονόδοντοι, ωτίτιδες, ιγμορίτιδες, ρινίτιδεσ, λαρυγγίτιδες

Αναπνευστικές Διαταραχές:
Κρυολογήματα και γρίπη, βρογχίτιδα, άσθμα, αλλεργίες, εμφύσημα

Γαστρεντερικές Διαταραχές:
Τροφικές αλλεργίες, ναυτία, δυσπεψία, διάρροια, δυσκοιλιότητα, έλκη, κολίτιδα

Διαταραχές του Κυκλοφορικού:
Υπέρταση, ψηλή χοληστερόλη, αρτηριοσκλήρωση, στηθάγχη

Διαταραχές του Ουρογεννητικού:
Κυστίτιδα, ακράτεια, νευρογενής κύστη, προστατίτιδα, υπερτροφία του προστάτη

Γυναικολογικές Διαταραχές:
Ανωμαλίας περιόδου, ενδομητρίωση, προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, υπογονιμότητα, ενοχλήσεις της εμμηνόπαυσης

Διαταραχές του μυοσκελετικού συστήματος:
Επικονδυλίτιδα του αγκώνα “Tennis elbow”, περιαρθρίτιδα του ώμου (παγωμένος ώμος), δυσλειτουργία της κροταφογναθικής άρθρωσης, ισχιαλγία, οσφυαλγία, αρθρίτιδες, σύνδρομο ρου καρπιαίου σωλήνα, ινομυαλγία

Ψυχοσυναισθηματικές και Νευρολογικές Διαταραχές:
Κατάθλιψη, άγχος, αϋπνία, πονοκέφαλοι & ημικρανίες, νευραλγία του τριδύμου, μεσοπλεύρια νευραλγία, παράλυση μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, ζαλάδα και βουητό στα αυτιά