Πώς πρέπει να βοηθά ένας φυσικοθεραπευτής τους αθλητές κυρίως μετά από τους τραυματισμούς τους;

του Αλέξανδρου Παναγιώτη Μπουτοβίνου, Φυσικοθεραπευτή

Πώς πρέπει να βοηθά ένας φυσικοθεραπευτής τους αθλητές κυρίως μετά από τους τραυματισμούς τους;

Οι αθλητές θα πρέπει να εκπαιδεύονται από τον φυσικοθεραπευτή με ποιον τρόπο να εκτελούν σωστά διατατικές ασκήσεις και ασκήσεις ενδυνάμωσης, ιδίως μετά από τραυματισμό και την επάνοδό τους σε αγωνιστικό επίπεδο. Ασκήσεις ισορροπίας και νευρομυϊκής συναρμογής σε συνδυασμό με τεχνικές του κάθε αθλήματος ξεχωριστά βοηθούν τόσο στην πρόληψη όσο και στην αποκατάσταση τραυματισμών. Ειδικές επιδέσεις τραυματισμένων αρθρώσεων με σκοπό την σταθεροποίηση αλλά και την προαγωγή της επούλωσης των μαλακών μορίων είναι μια από τις πολλές τεχνικές που πρέπει να γνωρίζει και να εφαρμόζει ο φυσικοθεραπευτής για να βοηθήσει τον τραυματισμένο αθλητή. Επιπροσθέτως, θα πρέπει να είναι σε θέση να εξηγήσει στον ασθενή/αθλητή την φύση του τραυματισμού του, την διαδικασία αποκατάστασης και τον χρόνο επούλωσης και επανόδου σε αγωνιστική δραστηριότητα, απαλλάσσοντάς τον έτσι από τον φόβο και το άγχος του τραυματισμού αλλά και από τις πιέσεις που δέχεται από διάφορα μέτωπα για άμεση επιστροφή στις προπονήσεις πριν την πλήρη ολοκλήρωση της διαδικασίας επούλωσης.

Πόσο σημαντική και απαραίτητη είναι η παρουσία ενός φυσικοθεραπευτή στους αγωνιστικούς χώρους κυρίως στους τραυματισμούς των αθλητών;

Η παρουσία φυσικοθεραπευτή σε αθλητικούς χώρους είναι μείζονος σημασίας. Με την εξειδικευμένη εκπαίδευση και κατάρτιση του σε αντιμετώπιση αθλητικών κακώσεων και τραυμάτων καθώς και παροχή πρώτων βοηθειών μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην υγεία των αθλητών. Το φάσμα των περιστατικών που καλείται να αντιμετωπίσει ο Φυσικοθεραπευτής σε αθλητικούς χώρους σε καθημερινή βάση είναι αρκετά ευρύ και θα πρέπει να είναι σε διαρκή ετοιμότητα να προσφέρει αποτελεσματικά τις υπηρεσίες του σε καταστάσεις όπως στην πρόληψη τραυματισμών εντός γηπέδου μέχρι και σε πολλές περιπτώσεις διάσωση μιας ζωής με την άμεση επέμβαση σε ισχυρούς τραυματισμούς απειλητικούς, πολλές φορές, για την ζωή των αθλητών.