Θεραπεία με Laser

Δράση του Laser

Η δράση του Laser μέσω της βιοδιέγερσης μπορεί να προσφέρει:
  • Aναλγητική δράση. Λόγω της επιρροής στην σύνθεση της ενδορφίνης.
  • Αποιδηματική – Αντιφλεγμονώδη δράση. Λόγω της αύξησης της προσταγλανδίνης και μετατροπή αυτής σε προστακυκλίνη.
  • Αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος εξ’αιτίας διαστολής των μικρών αρτηριδίων και των τριχοειδών αγγείων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την περαιτέρω οξυγόνωση όλου του οργανισμού.
  • Αύξηση του κυτταρικού μεταβολισμού, απομάκρυνση τοξινών, διοξειδίου του άνθρακα και άλλων άχρηστων προϊόντων. Δραστηριοποίηση των ηλεκτρολυτικών ανταλλαγών του κυτταρικού πρωτοπλάσματος. Χαλάρωση μυϊκών σπασμών.
  • Τόνωση της σύνθεσης του κολλαγόνου και των πρωτεϊνών στα κύτταρα του δέρματος.
  • Αύξηση της αντοχής των νευρικών κυττάρων.
  • Αύξηση οστεογένεσης με αποτέλεσμα την πώρωση καταγμάτων.
  • Δραστηριοποίηση και τόνωση των ανοσολογικών μηχανισμών και αύξηση παραγωγής αντισωμάτων D.N.A – R.N.A

Ενδείξεις-εφαρμογές Laser

  • αυχενικό σύνδρομο
  • ωμοβραχιόνιο σύνδρομο
  • οσφυαλγία-οσφυοισχιαλγία
  • νευρίτιδα – νευραλγία (τριδύμου, μεσοπλεύρια), πάρεση προσωπικού νεύρου.
  • αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια
  • αθλητικές κακώσεις (διάστρεμμα, τενοντίτιδα, επικονδυλίτιδα, αιμάτωμα, μυϊκή θλάση)
  • μυικός σπασμός, σημεία πυροδότησης (trigger point), μυικός κάματος
  • αρθρίτιδα (οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδής)
  • πώρωση καταγμάτων
  • έλκη, κατακλίσες ,εγκαύματα
  • τόνωση ανοσοποιητικού συστήματος.

Το Laser ενδείκνυται στις παρακάτω ευαίσθητες ομάδες ασθενών

  • σε μικρά παιδιά τα οποία παρουσιάζουν γρήγορη βελτίωση
  • σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη (διαβητικό πόδι)
  • σε ασθενείς με άσθμα
  • σε ασθενείς με γαστρεντερικές ενοχλήσεις (νόσος του Crohn).

Η συσκευή Mid Laser Pro είναι το τελειότερο compact μοντέλο, της Σουηδικής κατασκευαστικής εταιρίας ιατρικών συστημάτων laser Irradia, η οποία από το έτος 1986 παράγει μαζικά σε πολύ μικρές διαστάσεις, ισχυρά ιατρικά συστήματα laser για θεραπευτική χρήση.

Ονομασία: Το νέο laser ονομάζεται MID Laser Professional. M.I.D. Laser σημαίνει Medical Intelligent Diode Laser.

Σύντομη περιγραφή: Η βασική μονάδα αποτελείται από το “κιβώτιο” στο οποίο είναι τοποθετημένα διάφορα ηλεκτρονικά τμήματα του laser.

Θεραπεία με Laser

Περιλαμβάνει: Ψηφιακό χειριστήριο, στοιχεία κεφαλής, χρονόμετρο, μετρητή τελικού αποτελέσματος, και λοιπά άλλα όργανα. Κατασκευάζεται ως μονάδα επιτραπέζια και ως φορητή για εξωτερικές – κατ’οίκον επισκέψεις – με διαστάσεις πλ. 300 mm x μηκ. 200 mm x υψ. 80 mm & βάρος 2,5 Kg. Κατανάλωση ισχύος σε κατάσταση λειτουργίας 10-40 W.

Αναλυτική περιγραφή: Μονάδα υπερσύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας συνοδευόμενη από διοδικές κεφαλές laser ισχύος 20-900 mW, κατηγορίας 3b & 4, σε συνεχή, παλμική ή υπερπαλμική εκπομπή συχνοτήτων από 25-5.000 Hz/sec. Μοναδικό σύστημα – πατέντα το οποίο κρατά την απόδοση ισχύος του παλμικού στοιχείου (GaAs), σταθερή ανεξαρτήτου συχνότητας.

Η ψηφιακής τεχνολογίας βασική μονάδα επιδέχεται συνδέσεις τουλάχιστον μέχρι 8 διαφορετικούς τύπους ειδικά μελετημένες κεφαλές laser οι οποίες εκπέμπουν σε διαφορετικά μήκη κύματος από το οπτικό φάσμα, το μπλε 430 nm, το πράσινο 532 nm, το κόκκινο 635 ή 650 nm, έως το υπέρυθρο στα 780, 808, 830, 904, 980 ή 1.064 nm, με σκοπό την επιλογή της καταλληλότερης κεφαλής laser για το αντίστοιχο πρόβλημα.

Η οθόνη υγρών κρυστάλλων δείχνει μεταξύ άλλων ποιος ή ποιοι τύποι κεφαλών laser είναι συνδεδεμένοι στην συσκευή και ποια είναι η ισχύς εξόδου των.

Όταν αυτό επιτευχθεί και ο ιστός απορροφήσει την επιθυμητή ενέργεια που προγραμματίσαμε τότε ακούγεται ένα προειδοποιητικό ηχητικό σήμα για να αλλάξουμε την θέση τής κεφαλής στην επόμενη προς θεραπεία περιοχή.

Θεραπεία με Laser

Στην οθόνη υγρών κρυστάλλων φαίνεται επίσης και καταμετράται συνεχώς τόσο η δοσολογία που δόθηκε όσο και ο συνολικός χρόνος μιας θεραπείας.

Στο τέλος μιας θεραπείας έχουμε την δυνατότητα καταγραφής όλων εκείνων των στοιχείων που εμφανίζονται εκεί.

Υπάρχει επίσης ενσωματωμένο σύστημα μέτρησης της ισχύος τελικού αποτελέσματος κάθε κεφαλής ανά πάσα στιγμή.
Διαθέτει επιλογέα γρήγορης ρύθμισης θεραπευτικής δοσολογίας ενέργειας J (joule).

Προδιαγραφές: Υπόβαθρο Σουηδικής Τεχνολογίας κατασκευασμένη από ειδικούς ερευνητές φυσικών επιστημών με προϋπηρεσία πολλών ετών στην οπτική – υπέρυθρη ακτινοβολία. Φέρει σήμα πιστότητας του Σουηδικού Ινστιτούτου Ελέγχου “S”. Ολόκληρη η μονάδα είναι επίσης εγκεκριμένη από το Ελληνικό Υπουργείο Βιομηχανίας Ενέργειας & Τεχνολογίας. Φέρει σήμα πιστότητας σύμφωνα με τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βασική Μονάδα: Η μακρόχρονη (πάνω από 35 έτη) εμπειρία της κατασκευαστικής εταιρίας Irradia στον τομέα των θεραπευτικών laser σας παρουσιάζει ότι πιο μοντέρνο τεχνολογικά είναι δυνατό. Η νέα αυτή συσκευή αποτελείται από την κύρια – βασική μονάδα στην οποία μπορούμε να συνδέσουμε διαφορετικού μήκους κύματος και ισχύος κεφαλές laser, εκτελώντας έτσι θεραπεία σε διαφορετικά προβλήματα ασθενών. Έτσι προκειμένου να επουλώσουμε ένα άτονο διαβητικό έλκος, ή να κάνουμε μια θεραπεία πόνου στον αυχένα, στην οσφύ ή στο γόνατο ενός ασθενούς δεν έχουμε παρά απλά να “προσαρμόσουμε” στη συσκευή την αντίστοιχη κεφαλή lasar.

Η βασική μονάδα υπάρχει σε 4 διαφορετικές αποχρώσεις. Ο μικρός όγκος της συσκευής την καθιστά εύκολη στη μεταφορά από τον ένα χώρο στον άλλο αλλά και εκτός γραφείου όπως π.χ. σε μια κατ’οίκον επίσκεψη στον ασθενή. Εύκολα και απλά μπορείς να τοποθετήσεις την επιτραπέζια βασική σου μονάδα σε έναν απλό χαρτοφύλακα ή μια όμορφη δερμάτινη τσάντα μετατρέποντάς την σε ένα κινητό ισχυρό και γρήγορο θεραπευτικό εργαλείο στις κατ’οίκον επισκέψεις σου.

Μονάδα με δυνατότητες επέκτασης άνω των 8 διαφορετικών κεφαλών laser: Η εξέλιξη προχωρεί συνεχώς προς τα εμπρός. Είναι ουσιώδες, κανείς να μην βρεθεί ξαφνικά με μια μή μοντέρνα συσκευή η οποία παράλληλα δεν θα υποστηρίζει νέες τεχνολογίες κεφαλών laser. Η συσκευή MID Laser PRO μπορεί να προσαρμοσθεί με τις διάφορες νέες κεφαλές laser που μελλοντικά θα εφευρεθούν. Αυτό σημαίνει ότι δεν απαιτήται να αγοράσουμε μια νέα συσκευή προκειμένου να λειτουργήσει η νέας τεχνολογίας κεφαλή laser που κατασκευάσθηκε σήμερα και μας χρειάζεται για επί πλέον θεραπείες των ασθενών μας. Το υπό συζήτηση θέμα αφορά επίσης τον πελάτη μιας MID Laser PRO συσκευής ο οποίος σήμερα πιθανότατα δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει όλες ή εκείνες τις κεφαλές που του χρειάζονται. Αποκτώντας μελλοντικά κανείς οικονομική άνεση απλά προβαίνει και στην αγορά της κεφαλής που του χρειάζεται χωρίς την ανάγκη αγοράς μιας νέας συσκευής.

Οι νέες κεφαλές laser που μπορούμε σήμερα, εύκολα και απλά να συνδέσουμε στην παρούσα συσκευή MID Laser PRO ανέρχονται σε πολλές και διάφορες με επίσης διαφορετική ισχύ εκπέμποντας τόσο στο παλμικό όσο και στο συνεχές σύστημα. Η ισχύς μιας κεφαλής – ισχύς εξόδου – παίζει σπουδαίο ρόλο στον χρόνο μιας θεραπείας σε κάποια πάθηση. Στην νέα αυτή συσκευή έχει κανείς την δυνατότητα να συνδέσει πολύ ισχυρές κεφαλές με φυσικό αποτέλεσμα την μείωση του χρόνου θεραπείας.

Ενσωματωμένος μετρητής που δείχνει την ισχύ εξόδου κάθε κεφαλής laser: Μια βασική ιδιαιτερότητα σε μια συσκευή laser θα πρέπει να είναι η διακράτηση τής αναφερόμενης, κατά την αγορά, ισχύος εξόδου της εκάστοτε κεφαλής laser. Αν αυτή η εξερχόμενη ισχύς αλλάξει, το αποτέλεσμα σε μια θεραπεία επίσης αλλάζει διότι η δοσολογία που κανείς διοχετεύει στο υπό θεραπεία σημείο είναι λάθος. Η νέα συσκευή laser έχει ενσωματωμένο μετρητή ο οποίος καταμετρά αυτόματα την ισχύ τής κάθε κεφαλής κατά τον χρόνο τής εκπομπής της.
Θεραπεία με Laser

Όλες οι κεφαλές laser εκπέμπουν τόσο στο παλμικό όσο και στο συνεχές σύστημα μεταξύ 25 και 5000 Hz/sec. Μερικά όμως laser όπως το GaAs 904 nm εκπέμπουν μόνο στο παλμικό σύστημα. Επιλέγει λοιπόν κανείς τον τρόπο που η εκάστοτε κεφαλή θα εκπέμψει το φως της – παλμικά ή συνεχόμενα. Στην περίπτωση που κανείς επιλέξει παλμική εκπομπή θα πρέπει να υπολογίσει τον αριθμό των παλμών ανά δευτερόλεπτο (Hz/sec).

Είναι πλέον γνωστό ότι, οι διάφορες συχνότητες (κατά την εκπομπή μιας κεφαλής laser στον οργανισμό), προκαλούν και ανάλογη βιολογική δράση. Γνωρίζουμε π.χ. ότι στις χαμηλές συχνότητες (25-300 Hz) τα αποτελέσματα είναι εμφανή στη μείωση του πόνου (εξαιτίας παραγωγής ενδορφινών), στις μεσαίες συχνότητες (300-2000 Hz) έχουμε αισθητή βιολογική δράση και μεγάλη κυκλοφορία αίματος στον οργανισμό και στις υψηλές συχνότητες 2000-5000 Hz έχουμε σύνθεση και ανασυγκρότηση του ανοσοποιητικού συστήματος π.χ. αλβουλίνες και ανοσοσφαιρίνες.

Επιλογή γρήγορης ρύθμισης επιθυμητής θεραπευτικής δοσολογίας ενέργειας J (joule): Κατά την θεραπεία μιας πάθησης το πρόβλημα μπορεί να είναι επιφανειακό όπως μια επικονδυλίτιδα ή να βρίσκεται βαθύτερα π.χ. στη ρίζα μιας ανερχόμενης δισκοκήλης. Αν το πρόβλημα βρίσκεται επιφανειακά τότε απαιτείται πολύ μικρή δοσολογία και σαφώς λίγο χρόνο θεραπείας εν αντιθέσει με μια θεραπεία σε ένα πιο βαθύ πρόβλημα.

Στη νέα αυτή ψηφιακή συσκευή μπορεί o φυσικοθεραπευτής να επιλέξει την ποσότητα ενέργειας σε joule μέσω μιας κλίμακας μεταξύ 1 – 4 joule. Ο προγραμματισμός της συσκευής είναι τέτοιος που όταν η δοσολογία περάσει στην υπό θεραπεία περιοχή τότε ακούγεται ένας προειδοποιητικός ήχος πράγμα που σημαίνει ότι ο ιστός δοσολογήθηκε ανάλογα και ότι θα πρέπει να μετακινήσει την κεφαλή στη διπλανή προς θεραπεία περιοχή. Αν παραβάλει την συχνότητα του προειδοποιητικού σήματος με τις διάφορες κλίμακες τότε μπορεί να αντιληφθεί ότι ο ήχος αυτός ακούγεται συχνότερα στην πρώτη από ψηλά κλίμακα εν αντιθέσει με την τελευταία.

Απλότητα στην καταγραφή – όλα τα στοιχεία βρίσκονται στην οθόνη: Επί της ψηφιακής οθόνης αναφέρεται συνεχώς τόσο ο χρόνος όσο και η δοσολογία της θεραπείας. Η δοσολογία είναι ο βασικότερος παράγοντας (παράμετρος) σε οποιαδήποτε θεραπεία με laser. Με την λέξη «δοσολογία» εννοούμε την ποσότητα ενέργειας φωτός του laser που «λούζει» την υπό θεραπεία περιοχή ανά τετραγωνικό εκατοστό (cm2).