Η Θεραπευτική αξία του Laser

Η θεραπευτική αξία του laser αποκαλύφθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Πολλοί ερευνητές ιατροί απέδειξαν μέχρι το έτος 1965 τις πολλές θεραπευτικές ιδιότητές του. Στην Ελλάδα εργάζονται με θεραπευτικά laser πολλοί ιατροί σε διάφορες ειδικότητες από το 1988.

Η Θεραπευτική αξία του Laser

Η ακτινοβολία που εκπέμπεται π.χ. από τον ήλιο, τη φωτιά, μια λάμπα ή από έναν πομπό καλείται ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία (Η.Α). Το laser δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια μοντέρνα πηγή τεχνητού φωτός, δηλαδή μια συσκευή ειδικά κατασκευασμένη να παράγει Η.Α, με συντονισμένη δέσμη φωτονίων στο επιθυμητό μήκος κύματος.

Το μήκος κύματος και η ισχύς ενός laser καθορίζουν και τον τομέα χρήσης του στην ιατρική.

Τα laser έχουν καταταχθεί σε τρεις ομάδες:

Πολύ ισχυρά: χρησιμοποιούνται αντί του χειρουργικού νυστεριού όπως π.χ. σε έναν ακρωτηριασμό. Ισχυρά: μπορούν να αφαιρέσουν διάφορα τμήματα παθολογικού ιστού όπως η εξάχνωση ενός κάλου από έναν δερματολόγο ιατρό. Μειωμένης ισχύος ή θεραπευτικά: χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση διαφόρων παθήσεων των ασθενών σε πολλούς τομείς της ιατρικής.

Ενώ ένα χειρουργικό laser κόβει ή εξαερώνει έναν ιστό δηλ. τον καταστρέφει, το θεραπευτικό laser κάνει την αντίθετη ακριβώς εργασία. Δηλαδή: Όταν το φως του laser έρθει σε επαφή με τα κύτταρα του σώματος δημιουργεί μια βιολογική διέγερση. Η ανοσολογική άμυνα επηρεάζεται τοπικά και παράγεται ενεργητικότητα εξ’ αιτίας του κυτταρικού μεταβολισμού.

Επιστημονικά εξηγείται ως η διαδικασία μηχανισμού βιολογικής μόρφωσης των ιστών, που στην τελική της μορφή ή στάδιο μιας θεραπείας είναι η φυσιολογικοποίηση ή ομαλοποίηση των κυτταρικών λειτουργιών των τμημάτων που ακτινοβολούνται.

Με άλλα λόγια δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες στον οργανικό ιστό που δέχεται τη θεραπεία με αποτελέσματα μεταξύ άλλων όπως:

  • η πολύ καλή αιμάτωση/κυκλοφορία στο αγγειακό σύστημα του ασθενούς
  • η πολύ μεγάλη απελευθέρωση ενδορφίνης ώστε ο ασθενής από την πρώτη στιγμή της θεραπείας του να μην πονά, και
  • η πολύ σημαντική για τον οργανισμό αντιφλεγμονώδη και αποιδηματική δράση που προσφέρει μια θεραπεία με laser.

Η θεραπευτική χρήση των ακτίνων laser ενδείκνυται για παθήσεις που αφορούν όλους τους τομείς των ιατρικών επιστημών όπως, η φυσιατρική, η ορθοπαιδική – αθλητιατρική, δερματολογία, αισθητική δερματολογία, πλαστική – γενική χειρουργική, νευρολογία, ρευματολογία, γαστρεντερολογία, στοματολογία, Ω.Ρ.Λ, παιδιατρική και άλλες ειδικότητες.

Δεν θα πρέπει να υπάρχει ο παραμικρός φόβος, η θεραπεία είναι τελείως χαλαρωτική χωρίς το παραμικρό αίσθημα πόνου. Γίνεται γνωστό από την αρχή ότι δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος ή παρενέργεια διότι το laser είναι μια δυνατή ακτίνα φωτός και τίποτα περισσότερο.

Σε μερικά άτομα με χρόνια προβλήματα όμως, μια πιθανή αντίδραση που μπορεί να εκληφθεί ως παρενέργεια είναι η αίσθηση ότι ο πόνος γίνεται πιο έντονος λίγες ώρες μετά την θεραπεία, ή μπορεί να παρατηρηθεί κάποιο πρήξιμο στην προβληματική περιοχή σαν να έκανε κανείς έντονη γυμναστική.

Αυτό είναι κάτι το παροδικό διότι υποχωρεί μετά από μερικές ώρες. Επιπλέον οι ακτίνες laser δεν είναι ιονίζουσα, υπεριώδη ή ραδιενεργός ακτινοβολία όπως π.χ. οι ακτίνες Χ, και συνεπώς κανένας κίνδυνος.